Chevalier
Verzameld rijden aan een losse teugel

Wat is Chevalier?

Wat houdt Chevalier  in? En waarom hechten wij van " Chevalier " zoveel waarde aan onze bijzondere vorm van oorspronkelijke rijkunst?

Alle rijkunst die er nu bestaat is afgeleid van een eeuwenoude kunstvorm die door de koningen en ridders is ontwikkeld, onder andere beschreven  door Bent Branderup in zijn boek Academische rijkunst.

Deze kunst is van origine ontwikkeld om samen met je paard ten strijde te trekken. Je paard was immers je vervoermiddel en vooral het wapen om je te kunnen verdedigen tegen  rivalen.

Het paard van de koningen en ridders was gezond, sterk, soepel en ongelofelijk dapper. Ruiter en paard waren één! Dit wat uiteraard pure noodzaak aangezien je paard over deze eigenschappen moest beschikken anders had je geen kans tijdens de vele uitdagingen  die een ruiter in die tijd  te paard tegenkwam .


Ook het tuig (stang, zadel en sporen) is van essentieel belang om de gunstige eigenschappen van deze rijkunst te ontplooien.

De koningen en ridders wisten hoe ze moesten inspelen op de natuurlijke psyche en bewegingsaflopen van het paard wat leidde tot rijkunst op het hoogste niveau , net als wij bij Chevalier! 


Tegenwoordig is deze kunstvorm bij ons nog steeds authentiek vergelijk wat wij doen met  de  prenten van vroeger. De zadels, bitten én paarden zijn compleet anders dan dat nu helaas gebruikelijk is. 

Het gevolg hiervan is dat onze  paarden  veel  gezond zijn en geen psychische klachten hebben, anders dan hier en nu gebruikelijk. 

Helaas is er een hele industrie ontstaan om het zieke paard heen.

Een paard heeft van nature niet de lichamelijke en psychische problemen die het moderne paard nu heeft. Onze paarden zijn juist door de dagelijkse training zeer sterk en gezond.


Een Chevalier zijn is niet iets wat je doet maar wat je bent!

De opleiding van de ruiter met zijn paard duurt bij ons  langer dan  in  moderne rijstijl gebruikelijk. Dit vergt van de ruiter tijd en geduld, het paard is tenslotte niet geboren als rijdier. Deze investering krijg je echter duizendvoudig terug.

Bij "Chevalier"  kun je terecht voor een opleiding voor het leven.  Je  creëert  een onverwoestbare band en zorgt voor een gezonde en evenwichtige samenwerking tussen mens en paard.

Als je onze unieke opleiding doorloopt mag en kan je jezelf een echte authentieke Chevalier noemen.Prins van Wales